aerare gazon
aerare gazon

Aerarea gazonului

In cele mai multe cazuri, dupa insamantarea unei peluze, aceasta arata bine in primii ani. Cu timpul insa peluza arata din ce in ce mai rau datorita faptului ca terenul se compacteaza, iar apa, nutrientii si oxigenul nu mai pot patrunde la radacinile ierbii.

Compactarea solului este un proces ce se datoareaza traficului, tunderilor si mai ales apei.

Solutia este aerarea care este un procedeu total diferit fata de scarificare.

Aerarea gazonului este de multe ori confundata cu scarificarea gazonului, insa sunt operatii complet diferite si se executa cu utilaje diferite. Ambele operatii sunt necesare pentru a avea un gazon corespunzator si nu se inlocuiesc una pe alta.

aerare gazon scarificare aerare gazon scarificare

Aerarea presupune crearea unor goluri in suprafata gazonului prin extragerea unor dopuri (cepuri) de pamant cu diametrul de 1,5 cm si lungimea de 7 cm. In timp, aceste goluri au tendinta de a se umple prin “prabusirea” peretilor realizandu-se astfel afanarea terenului.

aerare gazon scarificare aerare gazon scarificare

Crearea acestor goluri si afanarea terenului permite sistemului radicular al plantei sa se dezvolte, iar apa, nutrientii si mai ales oxigenul patrund cu usurinta la radacini. Este o mare diferenta intre metoda de a crea golurile prin extragerea de doape si metoda de a introduce in pamant o tija metalica plina (furca).

Aceasta metoda nu face decat sa compacteze si mai tare terenul din jurul gaurii create si revenirea in timp la gradul de compactare initial.

Operatiunea de aerare se face in general toamna si primavara. Aerarea de toamna are avantajul ca doapele rezultate se dezintegreaza pe perioada iernii. Acest lucru se intampla si la aerarea de primavara insa dureaza mai mult, in functie de cata apa primeste peluza.


servicii - problemele gazonului - sfaturi de intretinere - contact
© 2015 aerare gazon