aerare gazon
aerare gazon

Sfaturi de intretinere

Tunderea gazonului

Pentru a pastra un gazon sanatos si de calitate este esentiala tunderea lui corecta si regulata.

Nu uitati ca lama masinii de tuns este cea care intra in contact cu iarba si este esential ca lama sa fie ascutita. Lama trebuie sa taie nu sa rupa firele si din acest motiv trebuie ascutita cat mai des dar de minim doua ori pe an.

Sezonul de tuns incepe in mod normal in Martie. Este important sa nu taiem prea mult iarba in acest debut de sezon. Nu taiati mai mult de un sfert – o treime din lungimea firului de iarba. Taiati putin si des in aceasta perioada. Primavara gazonul se tunde la o inaltime de aproximativ 5 cm inaltime. Pe masura ce avansam catre perioada de vara iar temperaturile cresc, frecventa de tundere scade iar gazonul se tunde la o inaltime mai mare, de aproximativ 7 cm, folosind aceeasi regula de a tunde maxim o treime din inaltimea firului.

La inceputul toamnei, gazonul poate fi din nou tuns mai scurt dar mai putin de 5 cm. Pe toata perioada anului evitati tunderea prea scurta a gazonului normal. Cel de pe terenurile de golf este diferit de gazonul dumneavoastra si suporta o tundere foarte scurta. Evitati tunderea gazonului cand este ud. Exista masini de tuns care aduna iarba taiata si altele care o maruntesc si o lasa pe suprafata peluzei. Recomandam acest tip de masina intrucat resturile de iarba taiata contin nutrienti ce se intorc in sol.

Udarea gazonului

Iarba contine peste 85% apa si are nevoie de apa pentru supravietuire. In perioadele secetoase gazonul trebuie irigat.

Felul in care udati gazonul depinde foarte mult de tipul de sol pe care il aveti. Solurile nisipoase retin mai greu apa si trebuie udate mai des.

Solurile argiloase retin apa pe perioade mai mari si de aceea trebuie udate abundent dar mai rar. Daca irigati putin si des un sol argilos, radacinile gazonului se vor dezvolta doar la suprafata intrucat aici gasesc suficienta apa cu usurinta dar gazonul cu astfel de radacini va fi mult mai sensibil la lipsa apei.

Atunci cand culoarea verde intens a gazonului isi pierde din intensitate si devine deschisa sau galbuie, gazonul sufera din cauza lipsei de apa.

Ingrijirea solului

Cand ne gandim la ingrijirea gazonului avem tendinta de a ne rezuma la tundere, fertilizare si udare, dar solul in care creste gazonul este de multe ori uitat, iar aceasta este o greseala foarte frecventa. In sol se intampla multe din procesele chimice ce permit ierbii sa creasca.

In solul in care gazonul nostru creste, traiesc miliarde de bacterii benefice care sustin multe din procesele esentiale sanatatii plantei. De pe urma aerarii, nu beneficiaza doar radacinile ci si aceste bacterii.

Solul trebuie pastrat cat mai poros si afanat si trebuie sa contina cat mai multe substante organice care sa asigure nutrientii gazonului.

Din acest motiv solul trebuie aerat, scarificat si imbunatatit prin adaugarea de amestecuri de pamant, nisip si gunoi de grajd.


servicii - problemele gazonului - sfaturi de intretinere - contact
© 2015 aerare gazon