aerare gazon
aerare gazon

Bolile gazonului

Daca gazonul dumneavoastra nu arata cum trebuie e posibil sa sufere de o boala fungica si toate peluzele vor suferi de boli fungice la un moment dat. Este imposibil sa protejam in totalitate gazonul impotriva bolilor fungice pentru ca agentii patogeni ce cauzeaza infectia sunt prezenti in mod natural in sol. Cand conditiile de mediu sunt optime boala se declanseaza si gazonul este atacat si apre o infectie.

Primele semene vizibile ale unei infectii fungice sunt aparitia petelor uscate sau a petelor decolorate in gazon.

Dupa cum spuneam nu putem proteja in totalitate gazonul impotriva bolilor fungice insa putem face unele lucruri pentru a reduce riscul:

-Tunderea gazonului la inaltimea corecta de aproximativ 5 – 6 cm folosind masini cu cutite bine ascutite. Tunderea prea scurta dauneaza gazonului si il face sensibil la infectii fungice.

-Aplicarea cantitatilor corecte de fertilizanti cu azot. Prea mult azot cauzeaza o crestere exploziva a gazonului rezultand pereti celulari mai subtiri fapt ce reduce capacitatea gazonului de a rezista infectiilor fungice.

-Udarea optima a gazonului pentru ca prea multa apa creste riscul de infectii.

-Scarificarea regulata a gazonului pentru eliminarea stratului vegetal mare ce poate fi mediu de dezvoltare pentru fungi.

Principalele boli fungice care pot sa apara in gazon sunt:

Firul Rosu

Daca in gazon apar pete neregulate de iarba ingalbenita e posibil ca gazonul dumneavoastra sa fie infectat cu “Firul rosu”.

Petele se pot extinde formand suprafete mai mari unde vor aparea si fire rosii

Poza

Rugina

Se manifesta prin aparitia unor pete galbene-maronii pe frunze. Odata cu dezvoltarea bolii pe firele de gazon apar sporii sub forma de pudra ruginie.

Poza

Fuzarioza

Se manifesta prin aparitia unor pete alb-galbui care in timp se maresc si se unesc intre ele. Apare in general la sfarsitul toamnei si inceputul iernii si se poate dezvolta foarte repede.

Poza

Antracnoza

Se manifesta prin aparitia de pete maronii unde gazonul moare.

Apare atat in perioadele mai calde cat si in cele mai reci, atunci cand gazonul este sub stres datorita tunderii prea scurte, a nivelului scazut de azot sau a compactarii solului.

Poza

Cea mai buna metoda de minimizare a riscului de infectii este pastrarea gazonului intr-o stare de sanatate cat mai buna, prin aerare, scarificare si fertilizare periodica precum si aplicarea de tratamente specifice bolilor fungice.


servicii - problemele gazonului - sfaturi de intretinere - contact
© 2015 aerare gazon