aerare gazon
aerare gazon

Problemele gazonului

Compactarea gazonului

La un moment dat in viata gazonului dumneavoastra, acesta va suferi datorita compactarii, mai exact a compactarii substratului de crestere. Aceasta compactare apare natural datorita traficului, a tunsului si mai ales a apei.

In mod normal, solul gazonului dumneavoastra contine pori de aer. Acesti pori contin oxigen esential pentru radacinile gazonului si permit apei si nutrientilor sa ajunga la radacini. Deasemeni, radacinile gazonului folosesc acesti pori ca si canale in care se pot dezvolta.

Atunci cand solul devine compactat, acesti pori se inchid reducand aportul de oxigen, apa si nutrienti catre radacinile gazonului. Anumite tipuri de sol, in mod special cele argiloase sunt cu atat mai predispuse compactarii.

Semnele comune ale compactarii sunt subtierea suprafetei de gazon, rarirea firelor de gazon care incepe sa creasca in “smocuri”. Problema compactarii se rezolva prin “aerarea gazonului” cu utilaje profesionale de aerat.

Stratul de iarba moarta

Acest strat este compus din materii organice in degradare pe suprafata solului.

Toate peluzele de gazon au acest strat si atat timp cat este tinut sub control, la o grosime de aproximativ 1 cm sau mai putin stratul de resturi vegetale are un efect pozitiv asupra gazonului. Printre aceste efecte pozitive se pot regasi:

-prin descompunere, acest strat vegetal reda gazonului unii din nutrientii necesari;

-in acest strat se dezvolta colonii de microorganisme benefice gazonului.

Daca acest strat devine mai gros, incepe sa aiba efecte negative, astfel:

-ingreuneaza accesul apei si a nutrientilor din apa la radacinile gazonului daca aceasta e in cantitate mica;

-imbibandu-se cu apa poate deveni un mediu propice dezvoltarii bolilor fungice si a muschiului.

Acest strat poate fi inlaturat prin scarificare cu ajutorul scarificatorului de gazon. Se recomanda ca operatia de scarificare sa fie facuta de doua ori pe an, primavara si toamna.

Pentru servicii de “scarificare” profesionala va rugam sa ne contactati.

Muschiul din gazon

Majoritatea peluzelor vor avea la un moment dat probleme cu muschiul. Acesta se dezvolta in conditii ce apar in special la inceputul primaverii si sfarsitul toamnei. Din aceste motive problema muschiului este una care se poate repeta cu regularitate.

Muschiul nu are radacini in adevaratul sens al cuvantului si se reproduce prin spori purtati de vant, spori ce au nevoie de umiditate pentru a se dezvolta. Muschiul este o planta foarte adaptabila cand vine vorba de obtinerea nutrientilor necesari supravietuirii. Unele tipuri de muschi extrag nutrientii direct din apa, altele din substratul pe care se dezvolta.

Infestarea semnificativa cu muschi este un semn ca gazonul nu este intr-o stare buna de sanatate. Conditii ca umbra, fertilitatea slaba a solului, compactarea solului sau drenajul prost cauzeaza subtierea si rarirea ierbii iar muschiul va creste in spatiile astfel create. Pentru a rezolva problema muschiului, acesta trebuie tratat cu erbicide specifice dar mai importanta este rezolvarea cauzei ce a dus la aparitia muschiului in gazon.

Daca in gazonul dumneavoastra a crescut muschi in exces va rugam sa ne contactati pentru a identifica atat cauzele aparitiei cat si solutiile de diminuare.

Bolile gazonului

Daca gazonul dumneavoastra nu arata cum trebuie e posibil sa sufere de o boala fungica si toate peluzele vor suferi de boli fungice la un moment dat. Este imposibil sa protejam in totalitate gazonul impotriva bolilor fungice pentru ca agentii patogeni ce cauzeaza infectia sunt prezenti in mod natural in sol. Cand conditiile de mediu sunt optime boala se declanseaza si gazonul este atacat si apre o infectie.

Primele semene vizibile ale unei infectii fungice sunt aparitia petelor uscate sau a petelor decolorate in gazon.

Dupa cum spuneam nu putem proteja in totalitate gazonul impotriva bolilor fungice insa putem face unele lucruri pentru a reduce riscul:

-Tunderea gazonului la inaltimea corecta de aproximativ 5 – 6 cm folosind masini cu cutite bine ascutite. Tunderea prea scurta dauneaza gazonului si il face sensibil la infectii fungice.

-Aplicarea cantitatilor corecte de fertilizanti cu azot. Prea mult azot cauzeaza o crestere exploziva a gazonului rezultand pereti celulari mai subtiri fapt ce reduce capacitatea gazonului de a rezista infectiilor fungice.

-Udarea optima a gazonului pentru ca prea multa apa creste riscul de infectii.

-Scarificarea regulata a gazonului pentru eliminarea stratului vegetal mare ce poate fi mediu de dezvoltare pentru fungi.

Principalele boli fungice care pot sa apara in gazon sunt:

Firul Rosu

Daca in gazon apar pete neregulate de iarba ingalbenita e posibil ca gazonul dumneavoastra sa fie infectat cu “Firul rosu”.

Petele se pot extinde formand suprafete mai mari unde vor aparea si fire rosii

Poza

Rugina

Se manifesta prin aparitia unor pete galbene-maronii pe frunze. Odata cu dezvoltarea bolii pe firele de gazon apar sporii sub forma de pudra ruginie.

Poza

Fuzarioza

Se manifesta prin aparitia unor pete alb-galbui care in timp se maresc si se unesc intre ele. Apare in general la sfarsitul toamnei si inceputul iernii si se poate dezvolta foarte repede.

Poza

Antracnoza

Se manifesta prin aparitia de pete maronii unde gazonul moare.

Apare atat in perioadele mai calde cat si in cele mai reci, atunci cand gazonul este sub stres datorita tunderii prea scurte, a nivelului scazut de azot sau a compactarii solului.

Poza

Cea mai buna metoda de minimizare a riscului de infectii este pastrarea gazonului intr-o stare de sanatate cat mai buna, prin aerare, scarificare si fertilizare periodica precum si aplicarea de tratamente specifice bolilor fungice.


servicii - problemele gazonului - sfaturi de intretinere - contact
© 2015 aerare gazon